Utomhusläktare i trä

Martinsons läktarkonstruktioner är baserade på stomsystem i limträ och har under de senaste åren vuxit fram som ett mycket konkurrenskraftigt alternativ på marknaden. Allt ifrån stora läktare med tak­överbyggnader och FIFA:s 2star klassificering för internationella matcher, till mindre läktarlösningar anpassade för till exempel små idrottsföreningar.

Vi på Martinsons erbjuder objektsanpassade utomhusläktare, där vi utifrån dina önskemål och behov tar fram en optimal lösning. Dessutom har vi utvecklat produkten Martinsons fotbollsläktare LS, med en rad fördelar inom specifika områden.

Martinsons limträläktare

Martinsons limträläktare är modulbaserad och finns i storlekar från 156 till 499 sittplatser. Läktaren är utvecklad för att göra det lättare och mer ekonomiskt hanterbart för fotbollsklubbar i divisionerna under Superettan och Damallsvenskan att erbjuda sina supportrar en attraktiv och ombonad läktarmiljö.

Genom en utvecklingsprocess där varje detalj har optimerats ur såväl produktion- som montagesynpunkt kan vi erbjuda en läktare med mycket hög kvalitet och materialstandard. Både materialvalet och den energisnåla tillverkningen innebär en avsevärt minskad klimatbelastning jämfört med läktare i andra material. Leveransen omfattar komplett läktare med bärande stomme i limträ, med eller utan montage.

Läs mer om Martinsons limträläktare

Träläktare sänkte byggkostnaderna på Studenternas

Studenternas Idrottsplats i Uppsala är en av Sveriges mest anrika. För cirka fyra år sedan inleddes projektet för att skapa en modern arena för 10 000 åskådare. När den stod helt klar så var det med tre nya läktare i limträ från Martinsons. I efterhand kunde valet tyckas självklart: det var mer kostnadseffektivt och hade dessutom både praktiska och estetiska fördelar.

– Vi sparade definitivt pengar. Exakt hur mycket är svårt att säga men det handlar om flera miljoner kronor, säger Thomas Gustafsson som var platschef på bygget och anställd hos In3prenör som ansvarade för entreprenaden.

Läs mer

Varför ska du välja en trästomme?

Det finns en hel del riktigt bra argument, faktiskt. Här kommer en snabblektion i materialens möjligheter och unika byggegenskaper.

  • Trä är lättare än betong. Det är närmare 5x lättare vilket gör montaget enklare och belastningen på grunden mindre.
  • Enkelt att bearbeta. Trä är ett enkelt material som tillåter bearbetning med helt vanliga handverktyg.
  • Snabbt montage. Byggdelar och rationella knutpunkter tillåter snabbt montage, vilket ger en bra totalkostnad.
  • Det är ett bra miljöval. Trä är förnyelsebar och binder koldioxid under hela sin livstid.
  • Hög bärighet och stor spännvidd. Limträ och KL-trä är formstabila material som erbjuder flexibla lösningar.
  • Brand. I många fall uppfyller en limträstomme bärighetskraven vid branddimensionering utan vidare behandling.
  • Behagliga inomhusmiljöer. Tack vare träets fuktutjämnande och ljuddämpande egenskaper erhålls ett bra inomhusklimat. Dessutom är snyggt också.

Vill Du veta mer om Martinsons stomsystem

Det finns många fördelar och möjligheter med våra stomsystem i limträ och KL-trä.Både då det kommer till hållbarhet och miljö, kostnader, flexibiliteten eller helt enkelt det visuella.

Läs mer