Kockums klassiska industrimark i centrala Malmö ska genomgå en förvandling – från nedlagt gjuteri av fartygsdelar till unik kontorsmiljö med hög hållbarhetsprofil. Martinsons levererar och monterar stommen i KL-trä och limträ.
– Vi är branschledande på den här typen av specialprojekt och ser framemot att skriva nästa kapitel i Gjuteriets historia, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Peab är totalentreprenör medan Kjellander Sjöberg anlitas som arkitekt. Varvsstaden AB som ägs av Peab och Balder är beställare och utvecklar hela området.

På tomten finns bland annat den historiska byggnaden Gjuteriet, med kajpromenaden, torrdockan och varvsbassängen som närmaste grannar. Den Q-märkta byggnaden kommer att transformeras till kontor, restaurang och kafé dit det skånska livsmedelsföretaget Oatly flyttar sitt huvudkontor på 300 arbetsplatser.

Arvet från varvet ska löpa som en röd tråd genom Gjuteriet – bland annat sätts en ny fasad med isolering och murat tegel som återvunnits från äldre Kockumsbyggnader. Invändigt blir det fackverk i limträ och inredning i KL-trä.

– Det är ett väldigt spännande och utmanande projekt där våra kunskaper efterfrågats i olika stadier under de senaste två åren. Vår kompetens inom projektering och montage i den här typen av storskaliga projekt har gjort att vi fått hjälpa till och styra mycket av handlingarna för att göra det ekonomiskt byggbart, säger Jonas Lindgren.

Martinsons kommer leverera fackverk som är drygt fem meter höga samt ett bjälklag som ska sitta fast i underliggande ramen och ett annat bjälklag i den överliggande – en utmanande design där det arkitektoniska får stort utrymme.

Förutom att bevara byggnadsdelar som gigantiska traversbalkar utförs nya konstruktioner i huvudsak av KL-trä för att minska koldioxidförbrukning och det ekologiska fotavtrycket. En fördel med trä är den låga vikten vilket minskar belastning på den befintliga stommen.

– Den robusta industrikänslan ska finnas kvar och vi kommer bygga runt traversbalkar, pelare och stålbalkar. Stålstommen kommer att möta limträstommen och ge en känsla av de olika elementen, säger Jonas Lindgren.

Martinsons montage beräknas starta i maj och pågår därefter i etapper under fyra månader framöver.

Industritomten som nu utvecklas omfattar 180 000 kvadratmeter och ska bli till en ny, levande stadsdel av bostäder, kontor och andra verksamheter under namnet Varvsstaden. Totalt planeras för över 2 500 nya bostäder vid den gamla kajkanten. 

Bild: Varvsstaden AB och Peab. Kjellander Sjöberg är arkitekt och renderingar har tagits fram av Engram. 

Mer information
Jonas Lindgren, Key Account Manager
Martinsons Byggsystem
Tel: 0914–208 53