Anders Lindgren från Flarken har byggt Umeå i snart 35 år. Egna firman AR Bygg är en stark aktör när det kommer till det nya framväxande Umeå och går i bräschen för påbyggnader i trä. – Jag har genom åren satt mig in i vilka möjligheter en lätt träkonstruktion innebär. Kopplat till den hållbarhet det medför så finns det bara fördelar, säger Anders.
Byggmästaren Anders Lindgren har inte släppt hammaren som han plockade upp 1987 när han bildade AR Bygg – sitter han inte i möten så kan han lika gärna sitta i traktorn på byggarbetsplatsen eller göra något annat där det behövs folk för stunden.
– Det är kul med variationen, men det handlar lika mycket om att få saker och ting gjorda. Det går inte stanna av och det finns alltid mycket roligt man kan göra säger han. Och det är något som karaktäriserar Anders. Viljan att ständigt utvecklas har gjort att AR Bygg och Martinsons funnit varandra och att de nu kan –blicka tillbaka på flera framgångsrika samarbetsprojekt.
– Det har varit givande för båda parter, vi har ett öppenhjärtigt samarbete som är mer än kund och leverantör. Vi har båda velat göra något mer och utveckla produkterna som tillverkas och som vi använder. Hungern att hitta nya lösningar och inte fastna tycker jag är jätteviktigt, menar Anders.
Trä ger fördelar i påbyggnader
1993 gjorde AR Bygg sin första påbyggnad i trä när han genom fastighetsbolaget AR Fastigheter, numera med namnet Umehem, förvärvade det han kallar för Hagabeståndet i Umeå.
– Det var fyra fastigheter med olika utvecklingsmöjligheter som vi byggde om och till. Då föddes idén att bygga på befintliga hus med en våning. Visionen att vidareutveckla byggande i trä och bland annat utföra påbyggnader på befintliga hus har funnits med sen dess, förklarar han. I den typen av byggprojekt är träets fördelar många. Det är både tidsbesparande och billigare att bygga med KL-trä och limträ än vad det skulle innebära att göra omfattande grundförstärkningar för att bygga i stål och betong. Träets låga egenvikt och möjligheten till långa spännvidder gör det enkelt att bygga på höjden i städer.
– Träet som material har så många fördelar, det är lätt, formbart, smidigt och torrt. Lite som att bygga i Lego, dessutom blir det väldigt vackert. Varför ska man gipsa bort en fin träyta? Vi har satt en stolthet i att vara duktiga på träbyggnationer och vill utveckla det ännu mer, säger Anders. Läs mer om Martinsons påbyggnader här.
Rätt material på rätt plats
Som ett steg i detta har Martinsons och AR Bygg fördjupat sitt samarbete över tid och just nu bygger företagen 49 centrala hyreslägenheter i kvarteret Rind 6, nära Norrlandsoperan. Husets stomme byggs i limträ från Martinsons.
– Jag ser det inte som en kamp mellan stål, betong och trä. Man ska vara öppen för alternativ och inte stirra sig blind. En kombination är det bästa, som här där vi gör underjordisk parkering och gjuter i betong, sedan har vi lite stål på plan ett men resten i trä. Rätt material på rätt plats är jätteviktigt, så att varje produkt används i rätt omfattning, säger han.
– På Rind 6 kommer vi också att ha helglasade trapphus och hisschakt, vilket gör att man kan se synliga KL-träväggar och bjälklagen i sin helhet är brandskyddsmålade enligt de krav som finns, säger Anders.
49 centrala lägenheter i kvarteret Rind
2007 förvärvade Umehem ett större bestånd av Länsförsäkringar varav centrala kvarteret Embla 5 blev det hittills största, bland annat med Umeås första sjuvåningshus i trä 2014 och en påbyggnad på tre våningar på redan befintligt hus.
– Jag skulle nog säga att Embla är det projekt som jag är mest stolt över. Det var både stort och svårt, det innehöll två detaljplaner och tre bygglov. Men förutsättningarna var bra med en redan välbyggd stomme och eftersom trä väger en fjärdedel av betong så var det möjligt att genomföra, säger Anders.
Önskar förändring i detaljplaner
Innovativa lösningar är något som det jobbas med kontinuerligt. Till exempel har Martinsons och AR Bygg tillsatt en gemensam grupp som jobbar med vägg och bjälklagsutveckling. Nu när träet vinner alltmer mark som byggmaterial vill Anders se att det genomförs förändringar som underlättar en hållbar utveckling.
– Jag vill att både marknad och myndigheter sätter sig in i våra förutsättningar och förstår utmaningarna kopplade till en fortsatt utveckling. På en byggvolym blir bjälklag i trä 30 cm tjockare per våningsplan för att klara volymen vilket gör att limträ tappar en våning var tionde våning.
Trots allt så tappar man tio procent i tillkommande boarea, vilket gör att det kan vara väldigt avgörande på byggobjektets materialval i exempelvis betong, stål eller i trä. Därför bör man se över sådana begränsningar i detaljplanen och tillåta högre objekt. Det tycker jag är värt att belysa om vi ska ha ett återvinningsbart byggande i samhället, säger Anders.
För många är Anders lika känd som fotbollsspelare och tränare som byggare. Nu drar division V norra igång och när Flarken tar emot Myckle hemma på Bergvallen, ja då är 57-årige Anders som vanligt med.
– Jag gillar ju fotboll och bor man på vischan som oss och är född och uppvuxen här så är det en härlig gemenskap som fotbollen ger.
Och för en gångs skull ska Anders undvika att få träsmak – avbytarbänken lockar än så länge inte.
DETTA ÄR ANDERS
Namn: Anders Lindgren.
Ålder: 57.
Bor: Flarken.
Familj: Hustrun Gun som jobbar med bokföring och löner i firman, fem barn och två barnbarn.
Intressen: Fotboll, friluftsliv och firman.
Favoritlag: Skellefteå AIK och Liverpool.