Padelhallen i trä som ska leva i hundra år

När Järvsö Padel startade upp 2020 var det med storslagna planer. Här har hållbarhet och klimatprestanda dragits till sin spets – målet är att träbyggnaden ska stå i 100 år.
– Vi undersökte till och med om vi kunde överge betongen i plattan till förmån för trä, men det var enda punkten vi var tvungna att backa på, säger vd Edward Cornell.

I mitten av juli 2021 sattes spaden i marken och innan jul kunde Sveriges första padelhall i trä fyllas med aktiviteter. Det tog bara sex veckor från stomresning till premiärmatchen.
– Vi spelade padel den 23 december vilket var helt galet, allt som allt tog det bara 5,5 månad. Vi inom teamet hade kunskaper att jobba med trä, projekterade allt själva och fick även underentreprenörer att engagera sig helhjärtat i vårt projekt. Men utan möjligheten att resa färdiga stommar hade det inte gått på den här snabba tiden, säger Edward.

Järvsö Padel budgeterade för att projektet skulle bli dyrare än de traditionella padelhallar som ploppat upp som svampar ur jorden runt om i landet. Men här finns också en tanke om ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
– Vi var aldrig intresserade av att bygga upp några banor i en gammal industrilokal bara för att tjäna pengar på kort sikt och leva på trenden. Vårt hade målet att vara bäst på det vi gör, då gäller det att ha hållbarhetstänk på alla plan.

Den största takstolen är nog den mest fotograferade i Sverige, alla ska ta selfies upp i taket, säger Edward och skrattar.

Fackverk som sticker ut

Martinsons har levererat monteringsfärdig limträstomme med fackverkstakstolar vilket ger ett snabbt montage, hög bärighet och stor spännvidd.
– Det som sticker ut i det här projektet är onekligen fackverken. Hela den konstruktionen blev väldigt fin och ger en arkitektonisk tyngd och miljöriktighet som vi inte sett i andra padelhallar där man kanske hellre söker enklare lösningar. Ett riktigt inspirerande projekt som vi hoppas ska avspegla sig på andra hallbyggen, säger Robert Martinson, account manager på Martinsons.

Insta-vänlig takstol

I de flesta padelhallar är takhöjden omkring sex meter med en stålbalk som någonstans hänger ner och kan störa spelet.
– Det hade inte varit samma grej utan Martinsons stomme. Takhöjden är helt otrolig, här har vi 10,5 meter upp till nocken och vi har lagt banorna så att nocken är över nät, längst bak i banan över glaset är det cirka 8 meter men där behöver man inte höjden. Det är inte många bollar som slagit i taket här kan jag lova, spelmässigt uppskattar folk verkligen friheten med höjden.
– Men det första folk nämner är den härliga doften av trä som slår emot en när man kommer in och att det är så vackert med alla synliga trädetaljer. Många gillar också hur tyst det är, vi behöver inte ha ljuddämpande gardiner eller speciella mattor utan det tar träet hand om. Den största takstolen är nog den mest fotograferade i Sverige, alla ska ta selfies upp i taket, säger Edward och skrattar.

Hallen består av 1100 kvm golvyta på bottenplan fördelat på två dubbelbanor och en singel. Järvsö har också Sveriges enda inomhus-barnbana på 9×4 meter.
– Den är också otroligt bildskön för alla föräldrar, konstaterar Edward.

Utbyggnadsplaner

I framtiden projekterar ägarna för att bygga ut med fler våningsplan. Där ska det tillkomma en till lounge, kafé, ett enklare kök för catering, område för shop och förråd. Vidare har de en vision om att få in fler aktiviteter i lokalen samt en mer flexibel yta som bland annat skulle kunna användas till klassrum så att skolan i närheten kan schemalägga lektioner.
– Hade vi haft lägre i takhöjd så hade det inte varit möjligt, så takstolarna i trä spelar en viktig roll i våra framtida expansionsplaner. Vi ska inte bara vara en padelhall utan en aktivitetshall, det tror jag blir avgörande i långa loppet och vi är övertygade om att byggnaden ska står kvar för en lång tid framöver, helst i 50–100 år. Även om padeln skulle gå ner i intresse så är vi inte fast med en tälthall som inte går nyttja till något annat, utan vi har en fantastisk fastighet, säger Edward.

Fakta om bygget:

Grundläggning: Återvunnet returglas, så kallat skumglas från Hasopor, istället för cellplast.
Stomme: Stomsystem av limträ från Martinsons och väggar helt i trä
Bergvärme: 200 meter djupborrat hål gör att energiförbrukningen minskas med cirka 80 procent.
Frikyla: Genom att skicka kyla ned i berget på vintern, kan man i princip ”ta upp den” gratis på sommaren och därmed kyla byggnaden på ett klimatneutralt sätt.