Sara kulturhus

Mitt i centrala Skellefteå har vi på Martinsons varit med och byggt Sara kulturhus. Ett av världens högsta trähus med sina 20 våningar som sträcker sig ca 80 meter upp från marken. Den totala volymen som omfattar stommen är cirka 10 700 kubikmeter KL-trä och 2 600 kubikmeter limträ. 

Produktionen av byggelementen till stommen sker hos oss på Martinsons i Bygdsiljum, ca 6 mil från Skellefteå. Råvaran kommer från skog i regionen och den korta transportsträckan till byggarbetsplatsen ger förstås en extra positiv effekt när det handlar om låg klimatbelastning. 

Det nya kulturhuset rymmer sex scener, två gallerier, ett bibliotek och en foajé med en öppen och inbjudande planlösning. Kulturhuset blir hem åt både Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander (MAN). Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell för att möta den ökande turismen i regionen.

Arkitekt: White
Byggherre: Skellefteå kommun
Totalentreprenör: HENT Sverige AB
Stomleverantör/montör: Martinsons
Modulleverantör: Derome
Konstruktör: TK Botnia

Psst! Visste du att byggdelarna som levereras av Martinsons kommer binda närmare 9 000 ton koldioxid under sin livstid? Det motsvarar drygt 13 000 personers flygresor tur och retur mellan Stockholm och New York. Utsläppen under produktionskedjan motsvarar endast 800 resor. Snacka om klimatsmart!

 

Snabbfakta om projektet

  • 74 m högt med milsvid utsikt
  • 2021 står det klart för invigning
  • 20 st våningar med skybar högst upp
  • 10 700 m3 levererat KL-trä från Martinsons
  • 2 600 m3 levererat limträ från Martinsons
  • 9 000 ton koldioxid kommer huset att binda under hela sin livstid

Timeline över byggprocessen

Presskontakt & bilder


Marcus Bolander
marcus.bolander@martinsons.se
0914-522 287

 

Ladda ner pressbilder

 

Det nya normala

Vi på Martinsons har både levererat trästommen och varit med och byggt Sara Kulturhus i Skellefteå. Självklart är vi stolta över det förtroendet vi fått i ett så här komplext och spektakulärt projekt. Samtidigt är det ganska naturligt, som ett tecken på det nya normala. Titta gärna på den här filmen så får du höra lite snabbt hur vi tänker.