I kvällens avsnitt av programmet Husdrömmar på SVT får tittarna möta Emelie Tolinsson och Mikael Sundebäck i Göteborg som valt att bygga sitt hus i limträ och KL-trä från Martinsons. De har dessutom utnyttjat KL-träets flexibilitet i ett nedpendlat mellanbjälklag som i princip hänger från taket.
– Tillsammans med en väldigt duktig leverantör med duktiga konstruktörer så lyckades vi få till detta, säger husägaren Mikael Sundebäck i programmet.
När Mikael Sundebäck och Emelie Tolinsson skulle bygga sitt gemensamma drömhus i centrala Göteborg stod det tidigt klart att de inte ville ha en stomme som skulle bäras upp av balkar. Efter att många leverantörer ändå gett förslag på stommar där stålbalkar skulle bära mellanbjälkslaget, hittade paret lösningen i en stomme av KL-trä och limträ.
– Till slut hittade vi rätt efter att ha stalkat leverantören Martinsons säljare på mässan Trä & Teknik. Tack Göran (Wahlberg) för att du trodde på oss och tog dig tiden att sätta dig in i vårt projekt trots att du till vardags mest säljer betydligt större byggnader, skriver paret på sin blogg Bergskuben där läsarna får följa bygget.
'
Martinsons, som vanligtvis konstruerar och levererar betydligt större projekt av typen flerbostadshus och större idrottsarenor, tyckte att Emelie Tolinssons och Mikael Sundebäcks husprojekt verkade spännande och beslutade sig för att hjälpa dem.
– De vågade tänka i lite nya banor och hade intressanta tankar om hur de ville att huset skulle bli. Resultatet blev en limträ- och KL-trästomme som består av pelare med sadelbalkar mellan pelarna. Dessa bär hela huset. Det massiva mellanbjälklaget i KL-trä är nedpendlat och hänger från sadelbalkarna i stag. En lite annorlunda konstruktion som är möjlig tack vare KL-träets flexibilitet, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.
Programmet Husdrömmar leds av Anne Lundberg och den minst sagt välrenommerade arkitekten Gert Wingårdh som också lyfter KL-träets goda egenskaper.
– KL-trä är ett svar när man ska upp i skala, när man ska bygga ett flerfamiljshus i trä över fyra våningar och behöver samma goda egenskaper som betong. Och det har KL-trä. Dessutom är KL-trä lättare och kanske dessutom energismartare beroende på var industrin ligger. Det väger en tredjedel av betong och det påverkar kranar och lastbilar och rubbet, säger Gert Wingårdh.
Titta på programmet
Programmet sänds på SVT 1 den 4 mars 2019 klockan 20.00 och går även att titta på SVT Play här.