Logistikprojekt i Bålsta är en av Sveriges största logistikanläggningar i trä. Martinsons levererade limträ och KL-trä till den 20 845 kvadratmeter stora byggnaden.

– Vi samarbetar med branschens ledande innovatörer för att tänja på gränserna och leda utvecklingen för hållbara logistikbyggnader. Vi valde bort den traditionella stålstommen mot trä för att göra så litet klimatavtryck som möjligt, säger Eva Sterner, chef för utvecklingsprojekt hos byggherren Logicenters.

Traditionellt har logistikanläggningar byggts i stål och betong på grund av sin storlek – det är en trend som Martinsons brutit tillsammans med Logicenters i den 225 meter långa och 80 meter breda byggnaden.

– Vi har visat att det går bygga rekordhögt i trä och nu visar vi logistikbranschen att det även går att bygga rekordlånga och vida logistikbyggnader. Logicenters bytte stommen av stål till trä för att få ner klimatavtrycket och redan från början av projektet skapar man optimala förutsättningar för att träet ska kunna binda koldioxid under lång tid. Att vi fick vara med och bryta ny mark och bidra till ett projekt med så här höga hållbarhetsmål känns riktigt roligt, säger Robert Martinson, Key account manager på Martinsons Byggsystem.

Martinsons leverans bestod av limträ och KL-trä till stommen och till de pelare som finns i hela hallen och sadelbalkar i takkonstruktionen. Det är även KL-träbjälklag på hela långsidan. Längs den ena kortsidan finns en lägre kontorsbyggnad som sammanfogats med logistikhallen.

Vill leda utvecklingen
Martinsons montageteam reste byggnaden som ligger i Bålsta fem mil väster om Stockholm. Här finns en hög koncentration av logistikanläggningar och byggboomen är påtaglig.

– Vi samarbetar med branschens ledande innovatörer för att tänja på gränserna och leda utvecklingen för hållbara logistikbyggnader. Det fanns en kunskap om Martinsons innan det här projektet och vi pratade med leverantörer både i Europa och Sverige, men landade i att använda svensk skog och en svensk leverantör för att minska transporterna, säger Eva Sterner.

Målet är nettonollutsläpp 2028
Hon upplever att efterfrågan på hållbara logistikanläggningar är särskilt stor. Här är många beredda att vara med i utvecklingen, vilket även innebär att man är villig att betala en något högre hyra för att nå sina klimatmål.

– Med Logistikprojekt Bålsta har vi möjlighet att lära och se vad som ger bäst effekt för att kunna använda lösningarna i våra framtida standardprojekt. Vi har satt en hög målsättning att bolagets alla lokaler som vi förvaltar ska ha ett nettonollutsläpp 2028 och med de materialval som finns just nu är det växtbaserade material som har lägst avtryck på klimatet, säger Eva Sterner.

– Det är fantastiskt att Logicenters använder trä i så här stora byggnader, det är det som får stor klimatbetydelse i långa loppet. Vi kan också se att andra fastighetsutvecklare har inspirerats av detta projekt och i allt större utsträckning satsat på trä i dessa typer av byggnader, konstaterar Robert Martinson.